Dziczyzna w diecie psa – czy jest dla niego bezpieczna?

Dziczyzna jest mięsem dzikich zwierząt, tzw. zwierzyny łownej. Wyróżniamy jej 3 rodzaje: dziczyznę grubą (jelenie, sarny, dziki, daniele), dziczyznę drobną (zające i dzikie króliki) oraz dzikie ptactwo (bażanty, kuropatwy, przepiórki, dzikie kaczki). Mięso to ma aurę ekskluzywności, charakterystyczną dla wysokiej jakości produktów, głównie poprzez swoją cenę i ograniczoną dostępność. Obecnie przez szereg walorów, dziczyzna powoli zostaje należycie doceniona i zyskuje szerszą popularność.

Wartości odżywcze dziczyzny

Dziczyzna jest jednym z najmniej kalorycznych mięs. W 100 g znajduje się średnio 100-120 kcal. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i korzystnym stosunkiem nienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych. W związku z tym, niskokaloryczne mięso dziko żyjących zwierząt jest dobrym wyborem w przypadku psów narażonych na nadwagę i otyłość. Chude mięso zwierzyny łownej także zawiera więcej białka – w mięsie jelenia jest to 22,2g/100g, w mięsie sarny 23g/100g, a w mięsie z dzikiego królika – 33g/100g. Dziczyzna jest mięsem stosunkowo bardziej bogatym w witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na stan skóry i sierści psów oraz wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego i nerwowego. Wyróżnia ją również wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza (wchodzi w skład hemoglobiny transportującej tlen z płuc do wszystkich komórek organizmu, skutecznie przeciwdziała anemii) oraz magnezu (jest niezbędny do prawidłowej pracy serca), a także fosforu i wapnia (składników, które wzmacniają kości).

Dziczyzna dla psa – fakty i mity

  • Dziczyzna jest niebezpieczna przez pasożyty. Mit. Dziczyzna jest bezpieczna, ale pod warunkiem, że mięso, które podajemy zwierzakowi, pochodzi ze sprawdzonego źródła i będzie przebadane weterynaryjnie. Dodatkowo warto pamiętać, że pasożyty oraz wirusy (w tym wirus Aujeszkyego) giną w wysokich temperaturach. Jeśli więc, mimo przebadania mięsa, obawiamy się możliwych chorób, wystarczy poddać je obróbce termicznej.
  • Karmy dla psa z dziczyzną są zagrożeniem. Mit. W przypadku karm przemysłowych, obecność dziczyzny nie stanowi ryzyka – jest to związane z procesem produkcji, w którego czasie surowce poddawane są działaniu bardzo wysokich temperatur, zarówno w suchej karmie, jak i mokrej karmie.
  • Dziczyzna jest ciężkostrawna. Mit. Dziczyzna ma przede wszystkim niską zawartość tłuszczu, podobną np. do mięsa z kurczaka. Jest lekkostrawna, więc może być najlepszym wyborem u większości psów, nawet tych z problemami trawiennymi.
  • Dziczyzna odznacza się wyjątkową smakowitością. Fakt. Zaletą dziczyzny jest też to, że pochodzi od zwierząt leśnych, którym nie podaje się antybiotyków. Jest to zdrowe mięso wolne od chemii i sztucznych dodatków, konserwantów i wypełniaczy. Dzikie zwierzęta żyją naturalnym środowisku i żywią się tym, co znajdą w lesie czy na polu, i co cechuje wyjątkowy zapach. Przenika on do mięsa, dzięki czemu dziczyzna ma intensywny smak i aromat, niezależnie od ostatecznej formy. Mięso z dziczyzny jest też bardziej kruche i soczyste niż to pochodzące od zwierząt z hodowli.

Dlaczego warto podawać psu dziczyznę?

Dziczyzna jest dobrym źródłem białka, bogatym w witaminy i minerały które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jest dobrą alternatywą dla psich alergików. Często to właśnie karmy z mięsem jelenia czy sarny są dla nich jedyną opcją pokarmu, który nie wywołuje reakcji alergicznej. Mimo wielu zalet sporo osób wciąż obawia się włączyć dziczyznę do psiej diety. W mięsie zwierzyny leśnej mogą się znajdować różnego rodzaju pasożyty, jak na przykład włosień kręty (nicień wywołujący chorobę zwaną włośnicą) lub Toxoplasma gondii (pierwotniak wywołujący toksoplazmozę). Niepokój budzi także wirus Aujeszkyego, który wywołuje wściekliznę rzekomą – chorobę śmiertelną dla każdego psa i kota. We wszystkich przypadkach do zakażenia dochodzi w wyniku spożycia surowego mięsa, w którym znajdowały się larwy/cysty pasożyta lub wirus. Nie należy jednak demonizować tego mięsa. Wystarczy zachować zdrowy rozsądek i stosować się do zasad bezpieczeństwa, przygotowując posiłki dla swojego psa.

Podsumowanie – dziczyzna w diecie psa – czy jest bezpieczna dla psa?

Dziczyzna to zdecydowanie zdrowsza i bardziej wartościowa alternatywa dla mięs zwierząt rzeźnych (jagnięcina, drób w tym indyk). Jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. Znakomicie urozmaici psią dietę, włączenie jej z pewnością będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie organizmu pupila. Doceńmy jej niezwykłe wartości, które są bez porównania lepsze niż składniki odżywcze często goszczących na naszych stołach zwierząt z chowu – kurczaka czy wołowiny. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych – warto podać dziczyznę swojemu czworonogowi.

Jesteśmy zespołem entuzjastów i ekspertów, tworzących angażujące artykuły z dziedziny zoologii. Kochamy zwierzęta, dlatego swoją pracę wykonujemy z pasją. Chętnie dzielimy się zdobytą wiedzą, dzięki czemu czytelnicy mają okazję poznać garść praktycznych porad dotyczących opieki nad czworonożnymi pupilami. Z nami dowiesz się najciekawszych informacji oraz ciekawostek ze świata zwierząt, co sprawia, że blog ZooArt jest chętnie odwiedzanym miejscem.
Oceń ten artykuł
Czy ten artykuł był pomocny?
Przetwarzanie...

Dziękujemy za opinię!
Będziemy zadowoleni, jeżeli powiesz nam czemu nie spodobał Ci się ten artykuł

Napisany w Blog o psach - na temat każdego psa, Prawidłowe żywienie psów
Popularne wpisy
Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.