Białko odgrywa bardzo ważną rolę w diecie każdego psa. Jest to składnik odżywczy, który pomaga w budowaniu i utrzymywaniu mięśni, kości oraz skóry i sierści. W diecie psa powinny znajdować się wystarczające ilości białka, aby zapewnić mu odpowiedni poziom energii oraz zdrowie. O roli białka zazwyczaj mówi się w kontekście żywienia szczeniąt oraz suk w ciąży i w trakcie laktacji. Wówczas odpowiada ono przede wszystkim za prawidłowy wzrost i rozwój młodych organizmów. Jednak nie jest to jedyny czas, kiedy białko jest niezbędne. Tak naprawdę w każdym okresie życia psów należy dbać o jego prawidłową ilość w pokarmie. Jaka ilość białka dla psa jest optymalna? Przeczytaj najważniejsze informacje na temat białka w diecie psa.
Rola białka w organizmie psa
Jak powszechnie wiadomo białka pełnią funkcję budulcową w organizmie. Śmiało można powiedzieć, że wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Za co są odpowiedzialne?
- Wchodzą w skład między innymi skóry, sierści, pazurów, więzadeł oraz mięśni.
- Są niezbędne w procesie trawienia (enzymy).
- Organizm używa ich w transporcie tlenu (hemoglobina) i żelaza (transferyna).
- Wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego (przeciwciała).
- Biorą udział w ekspresji genów.
- Pomagają w przekazywaniu impulsów nerwowych i wchodzą w skład takich hormonów jak na przykład insulina.
Białko dostarczane do organizmu w pierwszej kolejności kierowane jest na zaspokojenie potrzeb podstawowych, niezbędnych do życia. Procesy do których używane są białka obejmują: wymianę niezbędnych aminokwasów, budowę enzymów i hormonów, wzmocnienie metabolizmu komórkowego oraz budowę nowych komórek.
Ile białka potrzebuje pies?
Zapotrzebowanie na białko w diecie każdego osobnika inne. Różni się w zależności od wielkości psa, jego aktywności, stanu zdrowia i wielu innych czynników.
- Zakłada się, że dorosłe psy potrzebują 2 – 2,5 g białka na każdy kilogram masy ciała (co najmniej 18% w suchej masie karmy). Dane te dotyczą wysokiej jakości białka zwierzęcego, o przyswajalności bliskiej 100%, czyli mówiąc w skrócie głównie mięsa.
- U szczeniąt i rosnących psów zawartość białka w karmie powinna wynosić nie mniej niż 22%.
- Przy karmieniu suk ciężarnych i karmiących 22-26%.
Co wpływa na jakość białka?
Wiemy już jak istotne jest białko w żywieniu psów. Jednak białko białku nierówne i to, jakie uwzględnimy w żywieniu pupila ma znaczenie. Na jakość białka wpływa jego strawność, wartość biologiczna (określana na podstawie składu aminokwasowego), źródło pochodzenia oraz proces przetwórczy.
Białka możemy podzielić na:
- pełnowartościowe – zawierają wszystkie niezbędne dla danego zwierzęcia aminokwasy egzogenne w odpowiedniej ilości.
- niepełnowartościowe – w ich składzie brakuje jednego lub więcej aminokwasów. Przykładem takich białek są białka pochodzenia roślinnego. Dlatego w praktyce łączy się kilka źródeł białek, aby otrzymać białko pełnowartościowe.
Dla psów białkami pełnowartościowymi są te pochodzenia zwierzęcego. Mają one wysoką wartość biologiczną, a dodatkowo są dla psów łatwiej strawne niż białka roślinne.
Skutki niedoboru białka w karmie dla psa
Białko jest ważnym składnikiem diety psa, a jego niedobór może nieść za sobą niebezpieczne konsekwencje. Należą do nich:
- zaburzenia:
- wzrostu i rozwoju,
- odporności,
- skórne,
- pogorszenie wyglądu sierści,
- pogorszenie ogólnej kondycji.
Jedynie dzięki kompletnej i zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie uniknąć niedoboru lub nadmiaru białka i zapewnić pupilowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Białko pochodzenia zwierzęcego jest najodpowiedniejsze dla drapieżników, a w porównaniu do białka roślinnego jest nawet do 6 razy lepiej przyswajalne przez ich organizm. Nowe Leśne Smaki od Wiejskiej Zagrody mają w składach aż 65,5% mięsa, podrobów z dodatkiem tłuszczu i oleju z łososia. Karmiąc psa karmą z odpowiednią ilością białka zapewniasz mu zdrowe i szczęśliwe życie. Do wyboru formuły: Wieprzowina z jeleniem, Cielęcina z pstrągiem lub Wołowina z dzikiem.
Na co zwrócić uwagę wybierając karmę dla psa?
Wiele osób kupując karmę dla psa sugeruje się tylko i wyłącznie zawartością procentową białka podaną na etykiecie. Wciąż panuje mylne przeświadczenie, że im więcej białka w składzie analitycznym, tym więcej jest mięsa w karmie i jest ona wyższej jakości. W rzeczywistości nie jest to takie proste. Na etykiecie pod nazwą białko surowe jest podana łączna ilość białka w karmie. Więc będzie to zarówno białko pochodzenia zwierzęcego, jak i białko pochodzenia roślinnego (jeżeli znajduje się w karmie).
Rola białka w diecie psa – podsumowanie
Uwzględniając białko w diecie czworonoga należy patrzeć nie tylko na jego ilość, ale również na jakość, która związana jest z jego rodzajem w serwowanej psu karmie. Wyróżniamy to roślinne i zwierzęce. Każde z nich posiada inną strawność oraz inny skład aminokwasowy. Oprócz sprawdzania składu analitycznego warto przyglądać się składowi surowcowemu (czyli liście składników, które zostały wykorzystane do produkcji karmy). Wtedy można łatwo zauważyć, czy białko w karmie pochodzi wyłącznie z mięsa i podrobów. Czy może producent dodał niewielką ilość mięsa, a pozostałe białko dostarczył w formie soczewicy, ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, które w dużych ilościach mogą powodować u psów wzdęcia brzucha i gazy. Nowa linia Leśne Smaki od Wiejskiej Zagrody jest bogata w mięso, podroby i tłuszcz z łososia (aż 65,5%), a jej formuły oparte są na batatach.