Każdy z nas powinien wiedzieć, że psy są zwierzętami względnie mięsożernymi, to znaczy, że potrafią one wykorzystać białko roślinne jak i zwierzęce. Dobór rodzaju białka w diecie ma ogromne znaczenie do funkcjonowania i prawidłowego rozwoju organizmu naszego psiaka. Coraz popularniejsze stają się karmy zawierające w swoim składzie owady, które czasami budzą obawy wśród właścicieli zwierząt. Jakie są ich zalety i kiedy warto je podawać pupilowi? Spróbujemy przybliżyć ten temat i rozwiać ewentualne wątpliwości.
Czy karmy z insektów są bezpieczne?
Nad każdą karmą wprowadzaną do obrotu w Polsce, a co na z tym idzie zanim trafią one do misek naszych zwierzaków czuwa nadzór weterynaryjny. Karmy z insektami, są dosyć nowe na rynku, ale nie oznacza to, że nie są dokładnie przebadane. Są bardzo dobrze zbilansowane pod względem składników odżywczych. Mogą służyć jako jedyne źródło pożywienia, bez konieczności jakiejkolwiek dodatkowej suplementacji. Zawierają w swoim składzie białko o dużej przyswajalności. Produkowane głównie z larw much, mchówek, świerszczy, szarańczy lub chrząszczy. Ponadto, przewagą takich karm nad tradycyjnymi, zawierającymi mięso jest brak antybiotyków, hormonów czy sterydów. Często mogą być wykorzystywane przy hodowli zwierząt rzeźnych. Dodatkową korzyścią jest produkcja owadów, która jest znacznie bardziej przyjazna dla środowiska.
Alternatywa dla alergików. Czy na pewno dobra?
Najlepszym wyborem takie karmy będą zdecydowanie dla psów posiadających różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe czy dla tych borykających się z alergiami. Dzięki temu, że owady bardzo rzadko znajdują się w karmach mogą pełnić funkcje nowego źródła białka w diecie, z którym zwierzę nie miało nigdy dotąd kontaktu, minimalizuje to ryzyko wystąpienia alergii. Równie przydatne będą w diecie eliminacyjnej. W produktach Green Petfood, produkowanych przez markę Josera zwraca się szczególną uwagę na źródło pochodzenia surowców. W składzie karm znajdują się opcje monobiałkowe, zawierające tylko insekty lub karmy z dodatkami np. kurczaka czy ryżu. Ważne jest też, że dostawcy, z którymi współpracuje marka, stawiają dobrostan zwierząt hodowlanych na pierwszym miejscu. Chów i hodowla nie są tak szybkie i intensywne, jak w niektórych masowych produkcjach. W ich ofercie znajdziemy:
- InsectDog Hypoallergen – opcja bezzbożowa, której jedynym źródłem białka są wysokotolerowane i dobrze przyswajane owady. Idealnie sprawdzi się u alergików.
- Karma InsectDog Sensitive, która zawiera dodatkowo ryż będzie odpowiednia dla psów wrażliwych. Działa wspomagająco na układ pokarmowy zwierzęcia.
- InsectDog Mini grainfree – jest przeznaczona dla psów ras małych i miniaturowych, a także dla szczeniąt. Można ją bezpiecznie stosować już od 8. tygodnia życia. W jej bezzbożowym składzie znajdziemy insekty i białko z kurczaka.
Czy insekty mają takie właściwości odżywcze jak mięso?
Oczywiście, że tak! Insekty są bogate w białka egzogenne potrzebne do funkcjonowania naszych psów. Poza dużą ilością białka, cechuje je wysoka strawność. Dzięki zawartości dobrych kwasów tłuszczowych (m.in. Omega-6) wspomagają prace układu nerwowego i immunologicznego. Wpływają też na układ pokarmowy, wzmacniają serce oraz poprawiają wzrok. Owady zawierają również dodatki odżywcze takie jak cynk, żelazo, selen, miedź, fosfor czy magnez oraz witaminy – np. B2 czy B5. Dodatkowym atutem będzie nie tylko wzmocnienie odporności zwierzaka, ale także poprawa kondycji jego skóry i lśniąca sierść. Zaletą jest również niska kaloryczność, a więc dobrze sprawdza się u psów z tendencją do nadwagi.
Korzystny wpływ produkcji insektów na środowisko
Przy wyborze takiej karmy ogromnym plusem jest jej wartość ekologiczna. W czasach, gdy obawiamy się o przyszłość naszej planety, powinniśmy wybierać karmy, których produkcja jest neutralna klimatycznie. Wybierając produkty Green Petfood mamy właśnie taką gwarancję. Josera prowadzi wiele działań na rzecz ekologii, które kompensują wytwarzany ślad węglowy i dzięki temu produkty są przyjazne środowisku. Tradycyjne granulki zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego i wiążą się z hodowlą, ubojem i transportem zwierząt gospodarskich. Wymaga to dużego nakładu energii i generuje powstawanie ogromnej ilości dwutlenku węgla. Tak więc podczas wytwarzania karmy z insektów produkujemy mniej gazów cieplarnianych, zużywamy mniej wody.
Hodowla owadów prowadzi do mniejszego zanieczyszczenia gleby oraz zajmuje jej mniejszą powierzchnię. Ponadto larwy żywią się owocami i warzywami, które są ubocznymi produktami, nieprzeznaczonymi już do spożycia przez ludzi, tak więc i tak zostałyby poddane utylizacji. Odchody owadów z kolei są wykorzystywane do produkcji nawozów dla roślin. Sama hodowla nie jest też tak czasochłonna, ze względów na cykl życiowy owada. Oczywiście cały proces jest przeprowadzony humanitarnie. Przed produkcją zostają one wprowadzone w stan hibernacji. Zalet ekologicznych jest bardzo dużo dlatego też często owady nazywane są “białkiem przyszłości”.