Odpowiednie żywienie psa to podstawa. Dobrze skomponowane posiłki przyczyniają się do utrzymania pupila w dobrym zdrowiu i kondycji. W jego diecie bardzo ważne są najlepsze jakościowo produkty. Od lat trwa spór na temat tego, które mięso jest lepsze – świeże czy suszone? Dziś postaramy się obalić popularne mity i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Suszone mięso czy świeże, na co zwracać uwagę przy wyborze karmy dla psa?
Głównymi cechami, którymi powinniśmy się kierować przy wyborze karmy są smakowitość,
strawność oraz spełnienie zapotrzebowania pokarmowego psa. Zapewnią nam jej karmy
dobrej jakości, o sprawdzonym składzie. Wiele karm posiada na początku swojej receptury
mięso świeże lub suszone, jakie są między nimi różnice?
Suszone i świeże mięso – najważniejsze różnice
Suszone mięso to rozdrobnione i odwodnione świeże mięso, które używane jest jako gotowy
składnik do produkcji karmy suchej. Po odjęciu wody zawiera skondensowaną ilość protein,
większą niż mięso świeże. Po procesie produkcyjnym udział procentowy mięsa nie zmienia
się i jest go dokładnie tyle, ile producent deklaruje na opakowaniu. Jeżeli założymy, że do
produkcji użyliśmy 1000g suszonego mięsa, taką samą ilość otrzymamy po produkcji.
Świeże mięso składa się w ok. 70-80% z wody, jest więc znacznie mniej skoncentrowane niż
mięso suszone. Jeżeli założymy, że do produkcji karmy użyliśmy 1000g świeżego mięsa, to w
finalnym etapie otrzymamy tylko ok. 250g suszonego mięsa. Zawartość świeżego mięsa nie
ma przełożenia na zawartość białka w produkcie!
W jaki sposób poprawnie czytać składy karm?
Producenci na opakowaniu karmy zawsze podają wartości procentowe przed produkcją karmy! Na etykiecie karmy składniki podawane są w porządku malejącym według zawartości procentowej przed obróbką termiczną. Jeśli widzimy, że w karmie znajduje się na przykład 50% świeżego mięsa to rzeczywiście w karmie znajdziemy go tylko ok. 12,5% (po odjęciu 80% wody). Gdyby zawartość procentowa składników podawana była po procesie produkcji, w wielu przypadkach świeże mięso nie znalazłoby się na pierwszym miejscu.